Diverse verzekeraars hebben in het afgelopen jaar hun premies verlaagd voor arbeidsongeschiktheidsverzekeringen voor beroepen met een gering risico.

Mede daardoor zijn er grote prijsverschillen tussen verzekeraars. Het verschil tussen de duurste en goedkoopste polis kan oplopen tot 51 procent. De verschillen zijn vooral groot bij administratieve beroepen met een gering risico op arbeidsongeschiktheid.

Vooral voor ondernemers onder de 45 dalen de premies. Daar staat tegenover dat de premies bij zwaardere en risicovollere beroepen omhooggaan.

Dat blijkt uit het dossier Arbeidsongeschiktheidsverzekering dat Z24 samenstelde in samenwerking met MoneyView, een onafhankelijk onderzoeksbureau voor de verzekeringsbranche.

Minister Asscher van Sociale Zaken overweegt een betaalbare AOV-verzekering te introduceren voor armlastige zzp’ers. Details zijn nog niet bekend.

Vooralsnog zijn ondernemers dus gewoon aangewezen op de markt. Die biedt een 40-tal verschillende producten, met grote onderlinge verschillen. Z24 helpt nu met het maken van keuzes.

Het volledige AOV-dossier is te vinden op Ondernemer & Fiscus, een nieuw onderdeel van Z24, dat dga’s en zzp’ers ondersteunt bij hun personal finance met exclusieve artikelen, belastingtips en tools.

In het dossier vind je de volgende artikelen:

Arbeidsongeschiktheidsverzekering? Zo bespaar je honderden euro's
Dga’s in loondienst: wel of niet een AOV via de bv?
Startend ondernemer? Is de vrijwillige verzekering van het UWV een alternatief?
Case: “Kort nadat ik zzp’er werd, kreeg ik een hartaanval”

MoneyView-onderzoeker Marco Pettinga signaleert dat verzekeraars meer dan voorheen letten op het werk dat een ondernemer verricht. Ze kijken dus verder dan het beroep alleen om iemand in een risicogroep in te delen. Een aannemer die veel op bouwplaatsen bivakkeert betaalt meer, dan een aannemer die op kantoor blijft. Pettinga: “Zakelijk reizen kan een premiebepalende factor zijn.”

Ondernemers kunnen zelf grote invloed uitoefenen op de hoogte van de premies. Dat kan bijvoorbeeld door de wachttijd – de periode waarin de verzekeraar nog niet uitkeert, nadat je arbeidsongeschiktheid vast is gesteld – te verlengen. Wie in plaats van één maand een wachttijd van drie maanden kiest, is gemiddeld 12 procent goedkoper uit; bij een wachttijd van één jaar is dat gemiddeld 24 procent. (Beide percentages gelden voor producten die je uitkering en verzekerde bedrag tegen inflatie beschermen.)

Alle details staan in het artikel Arbeidsongeschiktheidsverzekering, zo bespaar je honderden euro’s.

Het artikel adviseert ook zelf op onderzoek uit te gaan en niet alleen op adviseurs of sites af te gaan. Eind april constateerde de AFM al dat het advies over AOV’s aan zelfstandigen zwaar onder de maat is. In 95 procent van de onderzochte dossiers bevatten die te weinig informatie om een goed advies te kunnen geven, aldus de AFM.
“In de meerderheid van de onderzochte dossiers kiest de adviseur voor een AOV met een uitgebreide dekking, terwijl op basis van de ingewonnen informatie van de klant niet geconcludeerd kan worden dat deze uitgebreide dekking past bij de klant”, concludeert de toezichthouder.

Alle reden dus om zelf goed na te denken over je AOV. Dan kun je mogelijk honderden euro’s per jaar op de premie besparen op een eventuele verzekering. Lees hier alle tips.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl